Medische Shiatsutherapie

NEDERLANDSE SHIATSU WERKGROEP
In 1990 is een beroepsgroep voor Shiatsutherapeuten opgericht. Deze Shiatsu Werkgroep stelt zich ten doel het bevorderen, uitbreiden, ontwikkelen en bewaken van de kwaliteit van Shiatsu. Op Advies van de Nationale Raad voor de Volksgezondheid aan de niet reguliere sector, vindt kwaliteitscontrole plaats. Voor handhaving van registratie als praktiserend Shiatsutherapeut, wordt twee jaarlijks een deskundigheidstest van Shiatsu-techniek afgenomen. Door deze kwaliteitscontrole is Shiatsu een waarborg voor de patiënt en therapeut.

Tegenwoordig is de Oosterse geneeskunde een integratie van traditionele en moderne geneeskunde waarbinnen Shiatsu een belangrijke plaats inneemt. De Shiatsu Werkgroep hoopt dat de beroepsbeoefenaren binnen de reguliere Westerse geneeskunde en de Oosterse geneeskunde intensiever zullen samenwerken en elkaar wederzijds aanvullen. Alle betrokken patiënten, therapeuten, artsen en verzekeraars zullen hier uiteindelijk alleen
maar profijt van hebben.

SHIATSUTHERAPIE
Principe

Shiatsu is gebaseerd op het principe dat de levensenergie van de mens door een eigen systeem van banen (de meridianen) stroomt, zoals alle van oorsprong Oosterse therapievormen. Vanuit deze benadering wordt de mens als eenheid van lichaam en geest beschouwd. Het is onmogelijk één gebied van het lichaam te behandelen zonder rekening te houden met het effect op het geheel. Het lichaam is in balans, wanneer de levensenergie ongehinderd kan stromen.

Wanneer het lichaam niet in balans is, kunnen ziekte, pijn of andere klachten ontstaan. Door bepaalde punten die zich op het hele lichaam bevinden te behandelen, kan een verstoring in de energiestroom worden beïnvloed en het natuurlijke genezingsproces geactiveerd worden via het meridiaanstelsel. Zo kan het genezende vermogen van het lichaam zijn werk gaan doen. De oorzaken van energiestoringen kunnen zijn:

- Klimatologische invloeden;
- Verkeerde voeding;
- Overmatig en/of verkeerd medicijngebruik;
- Gevolgen van operatieve ingrepen;
- Slechte houding;
- Fysieke of psychische overbelasting;
- Trauma’s van lichamelijke en/of geestelijke aard.

Toepassing
Shiatsu (shi = vinger, atsu = druk) is een natuurgeneeswijze, ontstaan binnen de traditie van de eeuwenoude Chinese geneeskunde. Shiatsu als behandelsysteem is later verder ontwikkeld in Japan tot een geneeskunde van hoge medische waarde. Als zodanig is deze therapie erkend door het Japanse Ministerie van Volksgezondheid.

Shiatsutherapie is werkzaam op het bewegingsapparaat, het zenuwstelsel, de bloedsomloop en lymfecirculatie, de spijsvertering en de endo- en exocriene klieren.

Shiatsu kan worden toegepast na een operatie, bij revalidatie, mobilisatie, bij overbelastingsklachten of overspannenheid. Ook kan shiatsutherapie de chemotherapie ondersteunen, zodat de nadelige bijverschijnselen hiervan verminderd worden.

Tevens zijn goede resultaten behaald bij whiplash, ischias, hernia, bekkeninstabiliteit, aangezichtspijn, tennis- en golfers arm, hoge bloeddruk, hormonale problemen en hoofdpijn.

Contra indicatie (niet behandelen)
Infectieziekten, cardiovasculaire ziekten, volvulus en hernia van de darmen, neoplatie, nog niet geheelde fracturen of niet geheel benig genezen fracturen.

| Terug |

Contactinformatie

Marion Hofstra - v/d Boogaard

Telefoonnummer
(0223) 622 781

Praktijkadres
Wilhelminastraat 18
1782 PR DEN HELDER

 

Klik voor een overzicht van actuele cursussen en workshops op de onderstaande link.

CURSUSINFORMATIE